Kinnarpsbrigaden 2007

VAR: Kinnarp, söder om Falköping
NÄR: Augusti 2007
VAD: Renovering av bussvänthuset på hållplatsen i Frökind
BRIGADNUMMER: den 5:e brigaden

Emanuel "Manne" Classon

Emanuel ”Manne” Classon


Ålderspensionären Emanuel Classon (på bilden) på västgötaslätten tänkte en dag att det är väl sjutton att de som väntar på bussen måste stå ute i blåst, regn och rusk. Så han bestämde sig för att göra någonting åt saken. Med sin moped, en liten dragvagn och ett egensinnigt jävlar anamma gav han sig ut för att ställa saken till rätta. I socknen runt Kinnarp söder om Falköping uppförde han under flera års tid rejäla väntstugor åt kollektivtrafikens resenärer. Han har byggt på tvärs mot hur det vanligtvis går till i den kommunala apparaten, med återvunnet virke, egen tid och egna besparingar.

Text på väggen inne i väntkuren

Text på väggen inne i väntkuren


Varje väntstuga bär spår av det kunnande han förvärvade under sina år som byggnadssnickare på SJ. Varje väntstuga är ett uttryck för en människa som tyckte det var lika bra att använda sin energi för att göra något konkret, åt andra. Husen står öppna för allmänheten dygnet om och väntstugan utanför skolan vid Frökind i Kinnarp hade vandaliserats och slitits hårt av flera års bruk.

Exteriör, väntkuren i Frökind

Exteriör, väntkuren i Frökind

Interiör väntkuren

Interiör väntkuren

Den 25-28 juli 2007 adopterade Byggbrigaden, med stöd av Västtrafik och Falköpings kommun, väntstugan för att genomföra en upprustning och uppdatering. Brigaden ägnade sig åt reparationer, ommålning och ombyggnad av entré och interiör. Den interiöra upprustningen inspirerades av ett 50-talstema: Elvis, Marilyn Monroe, sputnik, rekordår, rock, vinyl och amazonbilar. Resultatet:

Exteriör efter renovering, fasaden ommålad, entrén ombyggd, ny uteplats har tillkommit

Exteriör efter renovering, fasaden ommålad, entrén ombyggd, ny uteplats har tillkommit

Interiör efter renovering, nytt golv, ny bänk, väggar lagade och ommålade och fondvägg försedd med målningar av Elvis, Marilyn Monroe, och Emmanuel "Manne" Classon.

Interiör efter renovering, nytt golv, ny bänk, väggar lagade och ommålade och fondvägg försedd med målningar av Elvis, Marilyn Monroe, och Emmanuel ”Manne” Classon.